Lași bacșiș la Uber Eats? Foodpanda? Glovo?


Eu nu.

Până azi de dimineață credeam că asta e normalitatea serviciului. Pentru că de fapt de asta plătești taxa aia de livrare pentru a scăpa de căutat mărunt prin casă. Faci comanda, îți ajunge acasă, zici mulțumesc și gata.

Dar simt cum mă îngrop încet-încet. După ce că nu las bacșiș la serviciile astea ce au incluse taxe de livrare, atunci când las la alea cu livrare gratuită o fac sub forma a câtorva lei - cam 5% din comandă.

Îmi dau seama că sunt o persoană îngrozitoare, dar nu prea înțeleg de ce trebuie să recompensez pe cineva că și-a făcut treaba pentru care a fost plătit - direct din taxa de livrare sau din salariul pe care îl primește de la take away.

Înțeleg că dacă i-am complicat viața celui care livrează și implicit i-am mâncat mai mult timp decât necesita comanda este de obraz să recompensez timpul acela extra pe care l-a pierdut cu mine, dar altfel de ce i-aș lăsa bacșiș?

Ca să fiu sincer, până să îl văd pe Marius de la bucharestBIKEtraffic primind 5 lei la prima comandă pe care a livrat-o prin Uber Eats nici nu mi-am pus vreodată problema să dau bacșiș. Nu zic că a fost un șoc, dar a fost un moment aha...

Știu, super scârțar, dar am plătit livrarea aia. E ca și cum celui care îmi aduce sacul de bobițe pentru care am plătit extra 20 de lei pentru a îl primi în intervalul de timp dorit de mine i-aș mai lăsa ceva extra. Ce? Trebuie să îi las și lui? Păi, păi..

Mai bine închei aici că mă îngrop singur.

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eddy, tu pare că de fapt îți urăști job-ul și cei 3-5 lei pe care i-aș da eu n-ar schimba asta :)

      Ștergere
    2. Sa înțeleg că tu ai fii multumit cu 7,5ron din care trebuie să dai comision firmei, apoi sa scazi și benzina consumată, iar la final de zi să te duci la bancomat să mai scoti 20ron ca să fii pe Zero, îți urez mult succes si sa-ti meargă lafel de bine cum gândești, te pup pe portofelul 👍

      Ștergere
  2. Ce zgarciti, ceea ce nu intelegeti este ca bacsisul compenseaza plata mica oferita de firmele angajatoare. Iar toti mizeaza pe faptul ca prostu livreaza si lucreaza prin speranta ca primeste acei 5 lei uneori. De ex. cei care livreaza pizza au salarii mizère 11-12 mil. ei traiesc din bacsis si cam toti livratorii la nivel mondial nu in toata Romania, asa ca scoate in pula mea frate 5 lei ca nu mori zgarcitu dreaq, in tari mai evoluate se lasa si cate 3-4-5 euro la noi va cade pula daca dati 1. Mai mult spargeti aiurea pe alte cacaturi, in loc sa cinstiti omul muncitor care nu te lasa sa mori de foame cand ti-e prea lene sa mergi sa iti iei singur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pare că ai citit, deja am plătit 7.5 lei minim pe transport, de ce aș mai da extra?

      Ștergere
    2. Din moment ce motivezi prin “am plătit 7.5 lei pe transport” e clar ca nu ai habar cum operează companiile de acest tip (nu ești însă un caz singular). Ia in calcul pe viitor ca din acei 7.5 lei, (care in realitate sunt mai putini, companiile percep un procent din acea taxa de livrare) sărmanul ăla trebuie sa își deconteze benzina basca sa facă si un profit. Dacă rațiunea te împiedica sa lași bacșis pt ca “pt asta plătesc taxa de livrare” fa bine și nu mai folosi serviciul pe viitor. Nimeni nu își alege sa livreze mâncare de plăcere, fiecare o face pentru ca are o necesitate!

      Ștergere
    3. Cautat-ti frate alt job! Cum sa lucrezi undeva in speranta bacsisului. Pe mine ma irita teribil mentalitatea asta comunista ca pe unde te duci tb sa mai lasi ceva ca pretul este doar o referinta... la spital, la service, la frizerie, la restaurant, instalatorului, taximetristului etc. Nu mai acceptati sa lucrati pe bani putini fraierilor. Daca nu mai accepta nimeni o sa ramana astia fara livratori? Nu! O sa mareasca salariile. Si nu mai injura ca taranul ca restul lumii ia banii la final de luna.

      Ștergere
    4. Pana in corona lasam bacsis gen 5 lei la livratori si cam 7 -10 % la restaurant insa mi-am dat seama ca noi nu facem decat sa ii favorizam pe patroni care fac curu mare dand salarii de mizerie, asa ca am incetat a mai da si un leu, daca apare pe bon cum apare si in afara dau cu cea mai mare placere pana atunci adios.

      Ștergere
  3. Mie mi-a zis nashu_mare o chestie deșteaptă.

    La Uber Eats și similare este ok să nu lași bacșiș. Livrarea este taxată separat și banii ajung la livrator, nu la restaurant. Livratorul știe dinainte cât câștigă per comandă și el decide la câte comenzi se duce.

    La alte servicii (livrare de pizza, chinese etc) uneori există o sumă minimă dincolo de care comanda este gratuită. Banii ajung în întregime la restaurant, nu știm cât câștigă șoferul respectiv și dacă patronul îi dă bani pe măsura numărului de livrări, așa că e ok sa lași ceva în plus pentru omul ăla care, altfel, nu are nici un motiv să fie performant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da și nu. Nu e datoria mea să îl fac performant și dacă livrarea dă failuri de 2 ori nici nu mai comand de la respectivul restaurant. Dacă cel care dă bani e un manager bun și vede legătura, bravo.

      Ștergere
  4. M-am plictisit de atatea servicii la care se asteapta ceva. Eu imi fac munca pe salariul pe care il am si nu ma astept sa primesc aplauze si basis. Si vad aceeasi situatie la hipmenu, uber, clever, curier si taxi. Si da, poate sunt zgarcita, dar nu imi pasa prea tare. La birou comandam aproape zilnic mancare de la un restaurant, pana cand un coleg ne-a transmis ca un curier de la ei ne transmite ca suntem zgarciti la bacsis. Motiv pentru care nu am mai comandat de la ei de un an.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai fii atent de ce "trebuie" sa lasi si bacsis.
    Toti livratorii care lucreaza pentru Uber Eats/FoodPanda/Glovo fac livrarile cu masinile/bicicletele lor.

    Eu iti voi spune din experienta mea de la Panda unde esti platit cu 8 lei pe ora si 5 lei pe comanda, atat. Bani care ii incasezi odata pe luna. Taxa de livrare nu ajunge la tine, nu iti ramane absolut nimic inafara de banii astia. Dar tu trebuie sa iti asiguri combustibilul, reparatiile, mancarea ta si trebuie sa ai si tu o rasplata pentru alea 10h+ care le stai in Bucuresti in trafic si conditii meteo nasoale.

    Daca nu ar mai da nimeni bacsis te asigur ca nu ar mai exista nici un curier in Bucuresti.
    Si inca ceva, e bine sa stai in pat la 21:50, afara sa ploua si sa iti fie urat sa te duci pana la MC si mai bine sa dai comanda sa ti-o aduca in fata usii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înțeleg argumentele tale, dar pune-te în situația mea. Eu deja am plătit o taxă pentru transport. Cât a fost aia, 5-7-10 lei, nu contează. Am ales să plătesc extra ca cineva să aducă mâncarea aia pentru mine.

      De ce în condițiile astea ar trebui să mai dau ceva extra? Că este greu jobul? Că e nasoală firma cu angajații? Păi atunci am două variante dacă nu vreau să susțin această practică abuzivă oferind bacșiș.

      Ori nu mă interesează și continui să comand pentru că nu e problema mea cu cât e plătit cel care livrează, ori protestez împotriva celor menționate de tine mai sus și atunci evit să mai comand vreodată de la firma respectivă. Care variantă din astea două mi-o recomanzi pentru binele celui care livrează?

      Ștergere
    2. E foarte simplu: indiferent cat e taxa de livrare, si ce % din ea ajunge la livrator, atata vreme cat 'se stie' ca se da bacsis, livratorii vor fi platiti mai prost decat merita, pt ca, repet, 'se stie' ca primesc bacis. Cine nu da, indiferent de motiv, e zgarcit.

      Ștergere
  6. Acele taxe de livrare de care zici (ma refer la Panda in cazul asta pentru ca stiu), ajung strict la Panda, nu la restaurant, nu la livrator. Tips.ul nu este obligatoriu, clar. Dar daca tie iti este dat ca timp de livrare 1h, si un livrator iti aduce mancarea in 25-30minute, fii sigur ca de cele mai multe ori, acel livrator isi depaseste acel "pentru asta e platit"
    Am livrat, am cunoscut oameni ca tine multi, si va inteleg gandirea acum. Dar daca chiar vrei sa intelegi de ce merita un livrator tips, te invit cu cel mai mare drag intr.o zi in dreapta mea sa livram impreuna.

    PS. In fisa postului de livrator/curier nu scrie ca trebuie sa.ti zambesc la usa sa.ti zica "buna ziua" pe un ton frumos, etc, dar o fac chiar si fara tips
    Imagineaza.ti un livrator cu fata intoarsa pe dos la usa dupa ce ai avut deja o zi proasta, cu un "buna ziua" spus in scarba si un "la revedere" la fel...pentru asta e platit ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se rupe mie de cum imi dai tu buna ziua. Adu-mi mancarea si pleaca, ceaules, adios, pa. Nu te platesc sa-mi vorbesti frumos.

      Nu-ti convine plata, angajeaza-te altundeva, fa o scoala, fa ceva. Nu te plange la buzunaru meu "hai boss ca nu-ti pica mana sa dai 5 lei". Nu-mi pica nimic, dar efectiv nu ma intereseaza pe mine de existenta ta. Ai adus mancarea si ai plecat, pa.

      Ștergere
    2. S-a umplut Bucureștiul de țărănoi prosti ca tine. S-a vazut taranul la capitală, cum spuneți voi, comanda mancarea acasă, nu mai mananca slanina cu ceapă pe camp, si are impresia ca e împărat. Să se cace toți livratorii pe tine.

      Ștergere
    3. taranoiu ala prost esti tu si numai tu inaptule care te plangi, mars in pula mea si livreaza in londra sau in franta daca ai figuri si ifose si pretentii ca va place sa mancati cacat

      Ștergere
  7. Lumea comerțului a funcționat intotdeauna cu bacșiș, acum tips. Nu o să schimbați voi, scartarilor asta. Pentru cei ce lucreaza in domeniul asta, cei ca voi se simt de la intrarea in restaurant. De aceea, primiti mancarea mai târziu decat vecinii de la masa din colț sau ospatarul uită că sunteți în restaurant sau bucatarul uită ca vreti mai nepicant. O sa spui ca tu plătești pentru mâncare și nu e corect. Cui îi pasă? Ție îți pasă că in domeniul asta se muncește in foc, cuțite, țipete in cazul bucatarilor, ca ospatarul trebuie sa suporte fetele si fitele voastre de doi bani, curierul se chinuie cu adresa pentru ca stai pe vreun coclau din București și îți este lene sa te dai jos din pat? Toate astea se fac pe salarii destul de mici in Romania, pentru ca alegem sa nu plecăm și sa rămânem in țara asta si să muncim, nu să intindem mana sau sa dăm in cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt cine știe ce geniu, dar poate nu primești bacșiș pentru că ești mârlan cu clienții în restaurant. *shrug* Și ca o completare, am senzația că legea comerțului a funcționat întotdeauna pe negocierea prețului cerut.

      Ștergere
  8. Am dat bacsis, dar observ un lucru: in loc sa se schimbe obiceiul salariului mic, deci un abuz din partea angajatorilor; cei care practica astfel de meserii sar in capul clientilor!!! Pai dragilor, daca eu imi fac datoria primesc salariu, fara bacsis! De ce la voi nu e la fel??? Pai daca voi nu va aparati drepturile, de ce sa va platesc eu in plus??? Cred ca e mult mai bine sa fiti platiti corect pentru munca voastra, fara a va bate joc de clientii care sant scartari!
    Si apoi, de unde stiti voi care sant scartari si care nu????

    RăspundețiȘtergere
  9. Pt mine e frustrant deoarece comand aproape zilnic... Cam de 32 sau 35 lei...pt ca e comanda minina de 30 lei.... după ce ca mi iau vreo 2 sosuri in plus c, degeaba,le arunc,sa ma încadrez n comanda minima ... Trebuie sa mi calculez si minim 5 lei pt livrator... Am facut un calcul si am dat mimim 32 lei intr o săptămână pe ' tips'....intr o zi de vineri am avut doar 33 lei...mi am facut curaj si am comandat...spaga zero...nici ,'la revedere ' nu a spus... Acum ma gandesc ca daca- l nimeresc pe acelasi livrator milog, fara scoala sigur si incult si nemulțumit...o sa mi scuipe in mancare...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ps... tips pe saptamana intre 30-35 lei....deci la 4 săptămâni ajung sa dau pomeni milogilor intre 120 -150lei ... Doar ca stau cu gandul ca mi scuipă sau altceva cu mancarea ...ca majoritatea sunt niste golani ,fara educație, răzbunători si răi,sa nu ne ferim de cuvinte ... Muncesc aproape o zi pt șpagă lor ... Dar asta este... vinovat eu sunt...ca doar eu fac comanda 😁...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii livratori s.ar putea sa aiba mai multa scoala decat crezi si sa fie mai educati decat esti tu.
      Ps. In mancare pot sa.ti scuipe doar livratorii "de pizzerie" (nu panda, glovo, uber) desi...imi este foarte greu sa cred ca se mai practica asta. Se faceau astea in anii 2000, revino.ti

      Ștergere
  11. Cine pune mana pe mancarea si pe corpul tau, primeste obligatoriu bacsis, Pazvante Chioru!

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca livratorul/chelnerul mi se pare OK si respectuos intotdeauna las bacsis. Daca stie sa salute , sa vorbeasca , are bun simt , face totul ca sa ma simt bine in restaurant si nu ma trateaza cu dosul ma simt chiar prost sa nu ii lasa ceva. Si las , 15-20% poate chiar mai mult daca e exceptional. In schimb , as putea spune ca sunt foarte putini cei care chiar stiu sa se poarte cu clientii majoritatea sunt pe pricipiul ca n-am eu nevoie de tine ci tu de mine atat de raspandit in comunism. La servicii suntem pe nicaieri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti livrator si nu iti ajung banii astepti tips ? Ce ar fi sa astepti un salariu mai bun ? De ce trebuie noi sa ii susținem pe cei ce va angajeaza pe salarii mici ? Nu ms, au bani uber si glovo etc sa isi pună în cap, că voi acceptați slujbe slab platite e strict problema voastră.

    RăspundețiȘtergere
  14. Toți suntem plătiți pt munca pe care o facem mai bine sau mai prost dupa cum accepta fiecare,sunt curier și nu aștept șpagă,PROBLEMA PRINCIPALA LA GLOVO PENTRU CA DE FAPT ASTA VREAU SA IASA IN EVIDENTA ESTE CA DUPA FINALIZAREA UNEI LIVRARI ACEASTA NU ESTE PLATITA LIVRATORULUI,SI DEGEABA VORBESTI CU "GLOVO",DOAR PRIN MAIL, RAMAI CU PIERDEREA.
    MISTE TEPARI!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Felicitări! Asta te ajuta sa nu te stresezi atunci când primesti sa fi mai recunoscător, iar atunci când nu primești nu îți pierzi timp aiurea sa te gândești la ce "zgarcit" e ala și îți vezi de alta livrare sau te bucuri de timpul tău.

      Ștergere
  15. Inteleg si perspectiva voastra "ca nu sunteti obligati sa lasati bacsis, mai ales ca ati platit acea taxa de livrare de 7.5 lei sau 4, 5 lei" sau cat o fi ea. Insa aceste taxe pt livrari ajung exclusiv la firma, nu la livrator. Iar de la restaurantele cu livrare, din pacate patronii le dau salarii mici livratorilor, de 12 13 milioane, pt ca ei se gandesc ca o sa castige din bacsis (e o prostie asta, dar asa procedeaza). Iar daca noi nu lasam macar 2, 3 lei acolo in plus pt o comanda, ca sa isi ridice si oamenii aia cumva salariul, ei pe salariul asta nu or sa mai vrea sa lucreze acolo. Astfel companiile raman fara livratori, iar tu o sa astepti la o comanda 2, 3 ore sau nici macar n.o sa mai ai ocazia sa dai acei bani pt taxa de livrare sau 2, 3 lei pt bacsis, pt ca o sa scoata acest serviciu, iar tu va trebui sa te duci si sa.ti iei singur mancarea. Stiu un restaurant cunoscut, unde pt ca patronul a fost zgarcit la salariu si nu mai primeau nici bacsis, toti livratorii si.au dat demisia si clientii se ridica din pat sau pleaca de la munca, pt a.si cumpara singuri mancare. Si asta o sa se intample in viitor cu toate firmele astea de livrari, pt acei 2, 3 lei in plus (pe langa taxa de livrare daca exista).

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu vad altfel treaba, esti platit cu 8 lei pe ora sa fi disponibil sa livrezi + 4 lei sau cat e pentru fiecare livrare, aia este "spaga" care trebuie sa fie suficienta si este platita de firma. Daca tu ti.ai facut calculul de salariu de 8+12 lei pe ora plus 10 lei medie pe 3 spagi, aia este problema ta ca livrator. Daca cei 8 lei + bonusul de livrare este prea putin, schimba job.ul. Daca nu mai gasesc firmele livratori, o sa creasca pretul care oricum este suportat de cei care comanda. Daca taxa de livrare creste cu 2 lei ca nu am vrut eu sa dau 5 spaga...ies mai bine si este si corect/moral.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toți banii ajung la angajator. Și angajatorul va da salarii din banii ăștia!
      La 8 lei pe oră plus 4 lei per livrare.... Pai faci deja vreo 1000-2000 de euro pe lună. Bacșiș pt ce?

      Ștergere
    2. Cineva a lipsit de la ora de mate, cum ajungi cu 8l pe ora plus 4 livrare la 1000-2000 euro? Media e pana in 2 comenzi, scazi combustibil, eventual amenzi, piese, schimburi, asigurari etc, urci etaje,suporti ploaie frig caldura. Fara acei 2-5 lei ''ciubuc'' nu ar mai livra nimeni.

      Ștergere
  17. Cu parere de rau o spun, dar sunt multe servicii unde trebuie sa adaugi tips dupa ce ai platit.
    Am vazut un comentariu ca in nu stiu ce tari iti dau aia 4 5 euro tips. E clar ca cel de mai sus nu a trecut de Videle. Noi copiem doar modele proaste ale americanilor, in Europe civilizata nu o sa vezi niciodata 10% tips sau cai verzi pe pereti ce viseaza toti cei care presteaza servicii.
    Si nu vreau sa fiu rau, dar puteti mana pe carte si dupa aceea sa aveti pretentii de venituri mari. In Romania, toti vor sa fie chelneri si frizeri in loc sa isi doreasa sa ajunga doctori sau profesori.
    Asa ca hai sa lasam prostia si sa facem ceva pt noi. Nu e nimeni obligat sa iti dea nimic. Sunt mult mai multi oameni care lucreaza pe salriu fix si fara posibilitatea de a primi tips si nu se mai plang.
    Cred ca am spus destule.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitări! Asta te ajuta sa nu te stresezi atunci când primesti sa fi mai recunoscător, iar atunci când nu primești nu îți pierzi timp aiurea sa te gândești la ce "zgarcit" e ala și îți vezi de alta livrare sau te bucuri de timpul tău.

      Ștergere
    2. Domnule Daniel Dogaru , serviciile pe care le doriti va sunt oferite de elevi si studenti in procent majoritar !!! Cartile sunt scumpe ! daca nu ai 3 lei da-i cea mai ieftina carte din biblioteca sau macar un pahar cu apa ca a venit omu pedaland 6 km prin trafic sa-ti aduca mancarea calda....

      Ștergere
  18. Noi curieri suntem fraieri ca va aducem mâncarea repede.... La ăștia care nu lăsați tips la livrare ar trebui sa va aducem mâncarea în timpul maxim de așteptare.... De exemplu eu lucrez la glovo și de multe ori mi se întâmplă ca într-o săptămână să livrez 2 3 comenzi la aceiasi adresa unde nu lasă tips dacă la prima livrare ajung în 15 min a doua oara când merg acolo ii duc mâncarea rece adică în 45 de minute asa cum e indicat și nu știu voi cei care comandați cafele pizza și multe altele dacă va convine sa le mâncați reci și sa stați aproape o ora după o comanda care o putem face în 15 min

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-i ba drumul de aici, milogule.

      Ștergere
    2. tu meriti jegul de sub unghii parlitule care n-ai mai muncit altceva in viata ta

      Ștergere
  19. Acea bagnota de 5 lei e defapt răsplată efortului meu ca ți-am adus mâncarea calda și repede la ușa

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt o persoana care, de obicei lasa bacșiș deși sunt total de acord ca nu este obligatoriu, însă nu pot înțelege de ce unii livratori se oftica, în spațiul public, atunci când nu primesc bacșiș.in ultima vreme am văzut pe diferite media YouTube, tiktok.. mai muti curieri care vorbesc cu cele mai rele cuvinte despre cei care nu lasa bacșiș și nu mi se pare normal, fiecare decide ce face cu banii lui!
    Azi am comandat ceva de exact 69 lei și l-am trimis pe fratele meu mai mic(minor) sa le ridice și ce credeți? A primit rest 20 lei(10 de 1leu și 2 de 5) fără ca curierul sa zică ca nu are rest și fără ca el sa lase. Nu te încurci la asa ceva! A considerat ca are tot dreptul sa își ia singur bacșiș. Din aceste motive, o perioasa voi evita sa mai comand și sa mai las bacșiș poate poate ajut la schimbarea mentalitatii livratorilor.
    Apropo cine le lasa bacsis absolvenților de facultate care in primii 2 ani sunt plătiți cu salariul minim pe motiv ca nu au experiență deși fac 80% din treaba unui om cu vechime în firma respectiva și cu salariu cel puțin dublu? Nimeni.
    Nu zic ca e ușor sa livrezi, dar sa judeci pe cel care nu lasa mi se pare josnic..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Datorita cererilor mari din ultima perioada multinationalele de curierat au angajat masiv. Au angajat fara discernamant. In cazul dumneavoastra face-ti o sesizare la asistenta firmei de curierat. Credeti-ma ca nici curierii seriosi nu sunt multumiti de situatie... daca nu a fost o greseala, dobitocului respectiv i se va suspenda contul....

      Ștergere
  21. Eu comand de prin martie 2020 mancare de pe foodpanda constant, undeva la 5-6 comenzi pe saptamana. Desi am undeva la peste 200 de comenzi la activ, nu stiu daca adun vreo 10 livratori care sa fi urcat de buna voie pana la usa. Ma suna la telefon ca ajung in 1-2 minute si ca pot sa cobor, fie vara, fie iarna, fie cald, fie frig. Plus ca nu de putine ori a trebuit sa ma plimb eu prin jurul blocului dupa ei, desi adresa e exacta (zona super accesibila) si am trecut si la observatii un punct de reper major. Ba sunt la doua scari distanta, ba dupa coltul blocului, ba prin intersectie pe avarii, desi am ditamai parcarea chiar la buza scarii. Am tot lasat bacsis pana de cateva luni cand am hotarat ca cine imi urca cu mancarea de buna voie primeste, cine nu sa fie sanatos. Logica imi spune ca in alea 2-3 minute pana ma imbrac sa cobor doua etaje si sa merg pana unde sunt stationati curierii, ei ar fi putut lejer sa urce, poate dura 1 minut. Si se mai si alegeau cu un 5 lei pentru “efort”. Asa ciuciu, pot sa fie cat de amabili vor ei...eu nu am treaba, nu ma dor picoarele sa cobor doua etaje. Mentionez ca asta se intampla la foodpanda. Am comandat si de pe glovo de cateva ori, acolo curierul a sunat la interfon si comanda a fost livrata la usa de fiecare data. Asa ca las bacsis cu tot dragul atunci cand livratorul merita. Cui ii convine bine, cui nu sa imi refuze comanda daca m-a luat in “vizor” :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Adevarul e ca piata se mai regleaza si singura. Daca de maine nu ar mai da nimeni bacsis, livratorii ar renunta la asta si si-ar cauta altceva. Restaurantele ar ramane fara livratori si ar fi obligate sa faca ceva. Adica sa ofere un salariu decent si care sa fie acceptat de livratori ca atare, nu cu tot felul de calcule ipotetice legate de cat ar castiga in plus din bacsisuri. Clientul ar plati poate mai mult dar preturile ar fi pana la urma reglate de concurenta. Dar nu... Si asa, toata lumea e frustrata. Curierul ca nu primeste bacsis deloc sau primeste prea putin si clientul ca stie ca e injurat in gand pt ca nu a dat nimic, sau ca nu stie daca a dat prea putin, prea mult, poate a platit cu cardul si nu are cash in portofel, poate ii e rusine sa ceara restul etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu livrez la Glovo, cu masina personala. Inteleg si nu ma supar pe cei care nu lasa nimic, nu le scuip in mancare, sunt amabil tot timpul si le duc si datile viitoare mancarea la fel de repede, atat cat permite traficul, dar mereu sper la acel ceva in plus; pentru ca fara el, daca motorina + intretinerea masinii se fac strict din ce primesc de la Glovo, nu renteaza clar. Si noi livratorii avem viata in afara muncii.. chirii de platit, facturi, unii au copii in intretinere.
      Sunt zile si zile.. in zilele bune, alimentez din tips si ma bucur ca ce voi lua de la Glovo, ma voi putea bucura de ei si eventual sa pun putin deoparte astfel incat sa pot servisa masina odata la 2-3 luni.
      Alte zile, ca astazi, sunt pe minus. Am 6 ore in trafic infernal, 80 lei in aplicatie din care 40 i-a consumat masina doar in motorina. Eu am mancat o shaorma de 20 (18, dar 2 i-am lasat ca sunt empatic) de lei si am baut o sticla de apa de 5 lei. Practic azi ce am luat cu dreapta, am dat cu stanga. Sa nu mai vorbim ca au inceput sa latre bucsile, si de-abia asteapta mecanicul sa dea ochii cu mine.
      Nu ma plang, doar zic care este situatia.
      Dar cei care motivati prin "pune mana pe carte" sau altele.. cred ca vorbiti dintr-o pozitie privilegiata, ca au fost posibilitati sa fiti tinuti in scoli. Dar eu, cu ce bani sa pun mana pe carte, ca nu-i gratis.. si cand? ca dupa minim 6 ore de stat in trafic (altfel nu se acopera facturile), numai de Pitagora si Einstein nu imi mai arde. Stiti ce zic?

      Livrez in continuare prentru ca imi place sa conduc - daca nu aveam placerea asta, ma lasam de sport.

      Ștergere
    2. Sunt tot eu, baiatul Glovo.
      Make no mistake, I could write the same message in perfectly clean english or decently good spanish or italian. And if it so happens that your computer breaks down while you're reading this, I could very well fix it for you. Want a website? I can do it. Need some marketing? I'm the man.
      So it's not always a case of lack of education, rather lack of diplomas/certifications - and everywhere you go seeking work, they ask for it. Don't have it? End of discussion..
      Life was harsher for some compared to others. While my peers were studying I had to pull 12 hours shifts to make ends meet. But I always wanted to be educated, I strived for it. Was admitted to Politechnica - Mechanical Engineering and Spiru Haret - Informatics but was forced do drop out from both due to financial constraints.
      So don't be judgmental, always keep in mind that each person's circumstances are unique. Be nice to people, and reward their will to do hard work instead of thievery, which would be the easier way out.
      /end rant

      Ștergere
  23. Daca n-ar fi cei inculti, saraci si cum le mai spuneti oamenilor astora care se chinuie pentru cativa banuti, cine v-ar mai livra mancarea? Printre ei sunt, poate, elevi, studenti, care nu au posibilitati materiale, se intretin singuri sau care vor sa-si faca banii de buzunar muncind sau sa ii mai degreveze pe parinti de cheltuieli. E adevarat, cand comanzi zilnic, se aduna 5 lei azi, cu 5 maine, dar, ganditi-va cum ar fi sa stati zilnic in bucatarie sa pregatiti acel fel de mancare sau seara, dupa o zi e munca de 10 ore, sa ajungeti acasa si sa te pui pe gatit...Deci, sa nu-i mai judecam pe oamenii care fac aceasta meserie, poate ca nu au avut toti norocul pe care il aveti voi, de a avea posibilitatea sa invete si sa aiba job-uri curate, respectate de toti si bine platite. In plus, orice munca este onorabila, chiar si asta pentru 5 lei bacsis la o livrare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimeni nu îi judecă pe acei oameni. Problema e cu cei care înjură în ultimul hal din cauză că X a zis că nu dă bacșiș.

      Și mie mi se pare o prostie să dau bacșiș și nici nu am dat la ultimele 2-3 comenzi. Dar nu am dat deoarece nici nu mi-am pus problema că ar trebui să dau (dădeam doar când eram student la cămin și știam că sunt plătiți mai prost studenții ce livrau).

      Am găsit un site acum la o pizzerie ce întreabă dacă vreau să dau bacșiș. Așa că am ajuns aici și am înțeles de ce ar fi de preferat să dau. Și probabil mulți ar fi deschiși la așa ceva dacă nu ar fi înjurați sau tratați disprețuitor că nu și-au pus problema că există astfel de greutăți pe care le aveți.

      Ștergere
  24. Indiferent de argumentele pe care le-am citit aici, indiferent de moralitatea de a lasa ceva sau nu la livratori, economia spune totul. Angajatorii platesc puțin in ideea ca livratorii primesc bacsis. Livratorii se angajeaza tot in ideea ca primesc bacsis, astfel ca nu-i deranjeaza salariul mult prea mic. Prin urmare, voi clienții sustineti acest tip de serviciu prin bacsisurile voastre. Daca primim din ce in ce mai puține bacsisuri, intr-o zi plecam cu totii, ca sa ne angajam la mai bine cum ziceți voi, si nu va mai fi cine sa va aducă mâncarea la usa. Asa ca vreti sa va fie livrata mancarea in continuare la usa? Lasati bacșișuri oameni buni, si va avea cine sa vina. Sau va puteti duce singuri sa va luati mâncarea, cum fac oamenii de cateva milenii. Sau Doamne fereste, ati putea chiar sa....va gatiti singuri? 🤣

    RăspundețiȘtergere
  25. De asta nu comand niciodata mancare si prefer sa ma duc singur sa ridic orice comanda. Vad ca peste tot au sa apara cutii de tipsuri. Nesimtirea si lacomia patroneilor e oricum o cauza majora . Toata viata mi-a fost scarba sa dau bacsis, dar nu am avut cum sa evit chestia asta in destule locuri. (resturante , spalatorii , service-uri etc )

    RăspundețiȘtergere
  26. Mie îmi place glovo pt ca are inclusa în aplicație posibilitatea de a lăsa bacsis. Uneori nu ai acasă bani cash, mai ales dacă ești obișnuit sa plătești orice cu cardul.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu lasi bacsis, nu functioneaza serviciul, nu vine mancarea la ghertoi.
    Ghertoiul tre' sa mearga singur sa-si ia mancarea.
    Ghertoiul nu merge sa-si ia mancarea, pune niste salam pe paine si se multumeste.
    In multe tari bacsisul e trecut pe bon la restaurant, nu te duci si faci figuri ca iti dau aia un sut in cur si nu mai calci pe acolo niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  28. Măi dar cat de limitați sunteți...
    Glovo îți oferă ceva libertate ...era o cretina care i făcea inculți și în toate felurile...
    Poate s-au săturat de proaste ca tine la muncă și nu mai au chef de munca la birou..poate asculta ceva interesant cărți online în mașină între livrări.
    Poate vor să hotărască sa stea acasă dacă nu au chef de munca intr o anumita zi.

    Câți dobitoci semidocți ..sau prosti de-a dreptul sunt printre cei care comandă?

    Sau ați uitat cât se învață la Spiru Haret și HYperion.
    P.S sunt super de acord cu fără șpagă dar în grup să nu mai des absolut nimeni că o grevă care sa regleze salariul

    Sau cum se termina liceul la mișto de peste 20 de ani in România.


    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Terapie în pandemie: paste de casă cu un aparat de făcut paste

Despre respect, mâncare și șnițele proaste

Azi a plouat