Neutralitatea internetului și ce înseamnă asta pentru un om obișnuit


Cei care o mai ard pe Reddit sau alte site-uri de gen din afară știu că acum ceva vreme s-a dezbătut intens neutralitatea Internetului. E un subiect ce la prima vedere pare un ațâțător de tocilari, dar care într-un mod fascinant privește pe toată lumea pentru că e un principu de bază al modului în care Internetul funcționează și a funcționat așa de la începuturi.

Premiza de la care a plecat întreaga treabă este destul de simplă: nu tot Internetul pe care îl folosești este egal în fața serviciilor de telecomunicație pentru același tip de abonament. O arzi toată ziua pe Facebook, deci nu prea faci trafic și nu încarci lățimea de bandă a ISP-ului, așa că nu deranjezi prea mult. Ești ușor dependent de show-uri YouTubo-Twitchiene sau toată viața ta însemnă binging pe Netflix/HBO GO, brusc folosești semnificativ mai multă bandă, ești bun de discriminat puțin că nu te-ar deranja niște viteze mai scăzute de Internet.

Neutralitatea Internetului asta vrea să prevină: ce faci tu cu traficul pe care îl ai alocat să nu conteze în ochii ISP-ului. În Statele Unite cearta s-a iscat în momentul în care niște ISP-uri limitau intenționat viteza de download pe anumite site-uri mari consumatoare de lățime de bandă - în special Netflix - ca apoi să șantajeze sugereze respectivelor servicii să cotizeze pentru o experiența mai bună și fără buffering a abonaților.

În România parcă s-a întâmplat neoficial o singură dată chestia asta și avea ca personaj principal un site de torrente - așa că era zonă morală cam gri spre negru. Cu toate astea, dacă ar exista portița legală s-ar putea întâmpla cu orice site are chef ISP-ul - chit că nu suntem ca ceilalți săraci cu Internet vai steaua lui. Cert e că un Internet neutru a fost și este benefic pentru noi ca consumatori.

EU a susținut tot timpul neutralitatea Internetului, dar recent există un proiect de lege care ar lăsa niște mici breșe ce ar putea să fie exploatate ulterior - asta susține APTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet care m-a și întrebat acum câteva zile ce părere am despre acest subiect.

Pentru a întâmpina aceste scăpări legislative, mai multe ong-uri au făcut un fel de chestionar-petiție online. Răspunzi la 5 întrebări și apoi ei trimit o scrisoare în numele tău de susținere a neutralității Internetului. Durează doar un minut să îl completezi și nu cred că e un efort prea mare pentru a păstra lucrurile cum au fost până acum.

https://savetheinternet.eu/ro/

Completează și dă mai departe!

Comentarii

  1. Cert e că un Internet neutru a fost și este benefic pentru noi ca consumatori.
    " ca consumatori " e cacofonie sau licenta poetica ? :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Terapie în pandemie: paste de casă cu un aparat de făcut paste

Despre respect, mâncare și șnițele proaste

Azi a plouat