tu ce faci cu cei 2%?

Anual auzim tot felul de ONG-uri ce incearca sa te convinga sa redirectezi 2%-le din impozitul anual  cauzei lor nobile. Dar ce zici daca cu banii respectivi poti sa ii asiguri copilului tau educatia de care are nevoie? Ieri am aflat de la o prietena de o lege mai putin cunoscuta data anul acesta: Legea Educatie Nationale publicata in ianuarie 2011, articolul 356 care pe scurt zice cam asa.

Orice copil nascut dupa 9 februarie 2011 primeste de la stat 500 euro pentru a i se sprijini dreptul la invatare.  Copilul este singurul ce beneficiaza de banii acestia si ii poate folosi doar pentru studii. Partea interesanta e ca parintii (si aici nu sunt sigur daca si alti oameni) pot redirecta cei 2% spre fondul copilului. Un calcul simplu pentru un venit net de 1000 euro/luna/parinte arata ca la 19 ani copilul are deja aproximativ 2020 euro (taxa la o facultate pe 2 ani) sau chiar mai multi pentru ca banii respectivi primesc si dobanda.

Binisor pentru niste bani veniti din neant practic. Partea cu adevarat interesanta e daca si alti membri ai familiei pot dona cei 2% sau prieteni de familie. Asa s-ar putea strange niste sume frumusele.

Doar atat am avut de zis. Stiu ca nu multi au idee de legea asta si ma gandeam ca poate reusesc pentru cativa sa fac alegerea mai usoara a "ong"-ului in care sa investeasca.

ps. legea o gasiti aici in capitolul 2

Comentarii

  1. Este cineva care a aplicat pentru aceasta suma si pentru redirectionarea celor 2% in contul copilului?
    Daca da, ne poate spune si noua cum a facut?
    Multumim anticipat

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alin - din ce m-am interesat abia de la anul e posibila redirectarea pentru ca actualele formulare nu au campul respectiv trecut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inteles...
    Multumesc de promptitudine.
    Despre cei 500 euro ce se dau pentru copil, stii ceva? Ai auzit de cineva care sa fi primit suma asta sau e doar o poveste, ca multe altele cand e vorba sa dea bani statul roman?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu personal pe nimeni. Dar fiind lege presupun ca se dau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok. Multumesc. O sa vad ce informatii mai aflu, ca pana acum nu am gasit normele metodologice de aplicare a legii, insa o sa mai ma interesez.
    Inca o data, multumesc de promptitudine si de informatii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am gasit pe cineva care m-a lamurit cu legea asta...
    Daca va uitati la Art. 361, aici scrie ca legea intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in MO insa la alin. 3, punctul e spune ca "măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând din anul 2013", drept pentru care nu mai are nici un rost sa ne batem acum capul cu Normele metodologice, daca vor fi vreodata elaborate. Asta e, asa se fac legile in "Rromania", ca sa il citez pe Arhi...
    Daca vede cineva o alta interpretare a acestei legi, astept o veste...

    RăspundețiȘtergere
  7. Termenul a fost prorogat pentru 31 dec. 2013, cf TITLUL VII
    Dispoziţii tranzitorii şi finale ale aceleiasi legi, art 361, coroborat cu art. II din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 92 din 18 decembrie 2012

    ART. 361 /Legea 1/2011


    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
    a) măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013;
    b) măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012;
    c) examenul de bacalaureat se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013;
    d) admiterea la liceu se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012;
    e) măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se aplică începând din anul 2013;*)

    xxxxx
    art. II din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 92 din 18 decembrie 2012 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 864 din 19 decembrie 2012, "prevederile art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2013".

    RăspundețiȘtergere
  8. Bineinteles, asteptam si normele...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare în ultima lună

Terapie în pandemie: paste de casă cu un aparat de făcut paste

Despre respect, mâncare și șnițele proaste

Azi a plouat